Hagehøns - en ny og nyttig hobby?

Høsten 21 hentet vi hjem en gammel dukkestue fra Asker.  Den ble bygget opp igjen her i hagen.  Ønsket med det var å starte med hobbyhøns.  Æ har i et par år vært meldem av Vestfold hobbyfjærfeklubb.  Æ har ønsket mæ hagehøns i mange, mange år, men det har liksom aldri vært tid for det.  Nå var tiden endelig inne.  Huset ble satt opp og innhegning ble også satt opp.  Det ble brukt hundegårdselementer med tanke på at det skulle komme tak over.  Hønenes løpegård skal tilretteleges slik at de kan være ute selv under hønsefuglers portforbud når det kommer fugleinfluenza.  Dermed må den ha tett tak og også netting med så små masker at småfuglene ikke kommer igjennom.  Det  betyr at elementene må kles utvendig med kyllingnetting.   Gulvet ble fliselagt for å lette rengjøring.  Veggen ble malt for å beskytte mot midd.  To mix høner og en mix hane hadde æ' byttet til mæ mot stauder i sommer.  Anne var så grei at ho hadde dem hos sæ til alt var klart. Dermed flyttet hønene Hønepøne og Ramp inn.  Hanen Syttipyse fulgte også med.   Et par dager etter hentet æ og barnebarna 4 måneds gamle mix høner, samt ei 1,5 år gammel silkehøne, hos Line i Skien.  Noen uker sender hentet æ også 3 stk grå Jærhøns samme sted.  De to eldste mixhønene og siklehøna har lagt egg fra første dag.  Det er så utrolig koselig å gå ut i hønsehset og høre på deres pludring og samtidig følge med på deres adferd.  

De eldste mixhønene legger grønne egg, silka kremfarede/rosaaktige.  Første gang barnebarna hentet egg fant de to grønne egg.  Guttungen gikk i flere timer og tenkte.  Etter middag kom det.  Du mormor kan jeg spørre om noe?.  Ja, svarte æ.  Så kom det Du er egene grønne inni også? 😋 Måtte jo svare at,nei, de ser ut som vanlige egg på innsiden.  Unger er herlige!!!  

Det blir ganske mange egg av kun tre hønesr som verper, så eggene til julebaksten er ordnet på 1,5 mndr.  Det blir mange flere egg tll våren 22........

 Men, så var det det, at som den oppdretteren æ e, så har ønsket om rasehøns meldt sæ.  Har falt for Gul orphingthon, Australorp og av alt vaktler.  De er så utrolig søte og tillitsfulle, da.  Har nå ønsket mæ rugemaskin til jul ha, ha.  Så får vi se hva tiden viser.  Æ har jo hele stallen å ta av......😋🙂🤩

Den ene boksen i stallen er bestemt omgjort til høner og haner. I første omgjang blir det gul Orphington.  Det gleder æ mæ til. Da blir det nok også en utstilling i året.  Den er her på Jarlsberg travbane i november.  Det blir spennende.

16.3.22 klekket de første kyllingene i rugemaskinen.  Det er Gul Orphington.  Blir spennende å se hvor mange kyllinger det blir, sam hvor mange av dem som blir høner og hvor mange haner æ får.

Fire små har kommet ut så langt.